Semineul poate sa fie un accesoriu extrem de complex, asigurand o multime de avantaje: incalzeste, ofera o estetica deosebita, asigura costuri mici, etc. Marea problema a unui semineu insa, este faptul ca necesita o grija speciala, mai ales daca este vorba despre unul clasic, nu despre unul electric.
Exploatarea necorespunzatoare poate sa duca la accidente sau pur si simplu la ineficienta.
Din acest motiv, am pregatit o lista cu cativa pasi pe care trebuie sa ii respecti pentru a te bucura din plin de semineul tau:
1. Atentie mare la materialele folosite pe post de combustibil. Folosirea unor rasinoase sau a unor resturi de scanduri de pe santier poate sa creasca foarte mult temperatura din semineu si sa deterioreze aspectul acestuia. Foloseste doar lemne recomandate si supravegheaza intotdeauna focul!
2. Foloseste doar lemne cu umiditate de sub 20%. Daca sunt ude, lemnele vor genera anumite defectiuni ale partilor componente ale semineului. Printre probleme, pot aparea depuneri de gudron pe incinta focarului, autoaprinderi sau o functionare ineficienta.
3. Nu alimenta semineul cu foarte mult combustibil! Incarcarea nu trebuie sa se faca cu mai mult de 30% din intregul volum al incintei.
4. Verifica si curata frecvent cosul de fum, canalul de evacuare si semineul! Cel putin o data pe an este nevoie de o verificare autorizata a semineului, in special a cosului de fum si a canalului de evacuare. In felul acesta pot fi evitate o multime de probleme, unele dintre ele foarte grave.
5. Asigura-te ca lemnele folosite pe post de combustibil sunt dimensionate corect, in asa fel incat sa nu existe riscul de accidente. Lemnele cu dimensiuni foarte mari, spre exemplu, pot cadea pe sticla semineului si pot provoca fisuri. De regula, dimensiunea corecta este stabilita de producator si este trecuta in fisa tehnica a semineului.
6. Manipuleaza cu grija lemnele! Trebuie sa eviti trantirea lor sau aruncarea inspre peretii focarului. Lemnele se aseaza usor, in asa fel incat sa nu existe riscuri!
7. Curata regulat incinta focarului! Dupa fiecare 2 sau 3 arderi, incinta trebuie sa fie curatata fie prin aspirare, fie cu o matura si cu un faras.
Semineul pe lemne este o investitie serioasa si destul de costisitoare. Tocmai de aceea, este bine sa fie tratat cu foarte mare atentie si sa fie protejat. De asemenea, este bine sa se afle absolut toate detaliile legate de functionarea corecta a acestuia.